Overslaan en ga direct naar de inhoud

Alimentatie

Kinderalimentatie

Kinderalimentatie is een bijdrage van ouders in de verzorging en opvoeding van hun kinderen. De hoogte van die bijdrage is afhankelijk van diverse factoren. De meest belangrijke factoren zijn, het inkomen van de ouders en de verdeling van zorg en verblijf. 

 

Partneralimentatie 

Voor je toekomt aan de vraag hoeveel de alimentatie gaat worden moet eerst worden vastgesteld of er behoefte is aan alimentatie (ondersteuning in de kosten van levensonderhoud). Is er behoefte aan alimentatie dan dient vervolgens te worden gekeken of de onderhoudsplichtige ex-partner ook draagkracht heeft om alimentatie te betalen. Wanneer er draagkracht is bij de ex-partner dan kan er alimentatie worden overeengekomen en vastgesteld.

Er zijn meerdere methoden voor het berekenen van de partneralimentatie.         

In mijn praktijk werk ik met 2 manieren om de partneralimentatie te berekenen:

  1. De Trema methode
  2. De NBI-methode

Meer weten? Neem contact met mij op. 

 

Veelgestelde vragen over alimentatie

Alimentatie berekenen lijkt eenvoudig er zijn diverse websites waar je gegevens kan invoeren en dan krijg je een uitkomst waarmee je de alimentatie zou kunnen bepalen. Let wel de uitkomst is geheel afhankelijk van de gegevens die je invoert. Je bent dus zelf verantwoordelijk bent voor de uitkomst en die uitkomst kan slechts worden gezien als een indicatie. Je kan er geen rechten aan ontlenen. 

Wil je een berekening gemaakt door een specialist neem dan contact met mij op. 

Voor de kinderalimentatie is de onderhoudsverplichting van de ouders tot 21 jarige leeftijd.

Voor partneralimentatie is de hoofdregel de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Op deze hoofdregel zijn diverse uitzonderingen. Dus wanneer je wilt weten wat voor jullie van toepassing is neem dan contact op met mij of zoek in https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/vraag-en-antwoord/hoe-lang-partneralimentatie-betalen

 

 

 

Zeker kan je partneralimentatie afkopen. Afkopen of ineens betalen heeft echter wel de nodige valkuilen voor- en nadelen. Dus let wel goed op wat je doet. Voordelen zijn onder meer dat je direct volledig "los" van elkaar bent; de alimentatie- verplichting telt niet meer voor het verkrijgen van een hypotheek. Nadelen zijn er uiteraard ook zoals bijvoorbeeld waneer je ex-partner gaat samenwonen zou normaliter de alimentatie stoppen, voor de ex-partner kan de uitkering ineens gevolgen hebben voor de toeslagen. En zo zijn er nog diverse voor- en nadelen. Meer weten neem contact op met mij.    

Voor een zelfstandig ondernemer is het bepalen van het inkomen dat gebruikt wordt voor de alimentatie berekening van belang. Wat is het inkomen? Is dat bij een eenmanszaak de winst uit onderneming? Is dat de geadministreerde prive opname? Meestal wordt gekeken naar een periode van 3 jaren. Doch is dat realistisch wanneer je net 2 corona jaren hebt gehad? Kortom het levert vaak meer vragen op voor er een berekening gemaakt kan worden.

Voor een directeur aandeelhouder (dga) lig het weer anders, een dga kan in feite zelf de hoogte van het inkomen bepalen. En dat betekent dat dit inkomen kunstmatig laag kan worden gehouden. Vraag is dan of dit realistisch is en welk inkomen dan wel?

Er zijn situaties denkbaar dat er slechts beperkt mag worden uitgekeerd aan de ondernemer. Kortom wanneer er een onderneming bij betrokken is dan is het raadplegen van een specialist zeker nodig. Dus schroom niet en neem contact op met mij.  

Wanneer het inkomen lager wordt en daarmee de draagkracht dan is in eerste instantie de vraag of dit inkomensverlies hersteld kan worden. Kan dit niet dan is het goed om in overleg tot nieuwe afspraken te komen. Een rechtbankprocedure is tijdrovend, relatief duur en de uitkomsten meestal niet bevredigend.

Wanneer inkomens wijzigen dan kan dit aanleiding zijn tot aanpassen van de alimentatie. Een rechtbankprocedure over dit onderwerp is relatief tijdrovend en vaak weinig succesvol. Je kan het beste bij de scheiding afspraken maken hoe je in de toekomst om zal gaan met wijzigingen in het inkomen. En afspraken maken wanneer er sprake is van gewijzigd inkomen.  

Tja, alimentatierekenen blijft maatwerk. In de transportsector, distributiecentra, supermarkt, de zorg, politie en beveiliging zie ik dit veel. Wat is nu de norm en is die norm realistisch. Wanneer het gaat om kinderalimentatie dan wordt beoordeeld naar de welstand waarin kinderen opgroeien. De vraag is of die overuren of onregelmatigheid toeslagen structureel zijn. Is dat het geval dan wordt er een gemiddelde genomen over een bepaalde periode en telt het dus gewoon mee als regulier inkomen voor het vaststellen van de draagkracht.

Elk jaar veranderen de lonen, daarom veranderen de kinder- en partneralimentatie ook elk jaar mee. Dit heet indexering van de alimentatie. Die indexeringsregeling is opgenomen in wet en is dus een verplichting. De indexering wordt vastgesteld door de minister van Justitie en Veiligheid. Per 1 januari 2021 gaan de kinder- en partneralimentatie met 3% omhoog.      

Cookieverklaring

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in de privacyverklaring.

Back to top