Overslaan en ga direct naar de inhoud

Partneralimentatie vanaf 2020

Veel scheidende mensen weten uiteraard dat de duur van de wettelijke alimentatieplicht per 2020 is aangepast. Is het daardoor eenvoudiger geworden? Nou nee niet direct, tot 2020 was het simpel de wettelijke alimentatieplicht jegens de ex-partner was maximaal 12 jaar. Het was natuurlijk de bedoeling om het eenvoudiger te maken doch zoals zo vaak met allerlei wet- en regelgeving zijn er diverse uitzonderingen waar rekening mee is gehouden. Zo ook hier bij de alimentatieverplichting tussen ex-echtgenoten. Volgens artikel 81 uit boek 1 van het Burgerlijk Wetboek zijn echtgenoten elkaar hulp, getrouwheid en bijstand verschuldigd. Zij zijn verplicht elkander het nodige te verschaffen. Deze verplichting stopt niet bij het eindigen van het huwelijk. Er is dus een wettelijke verplichting tot het verstrekken van een bijdrage in de kosten van levensonderhoud wanneer een ex-partner daarin zelf niet kan voorzien. De alimentatieplicht. En dan komt dus de vraag hoe lang mag dat dan duren?

De hoofdregel is dat de alimentatieverplichting de helft van de duur van het huwelijk is met een maximum van 5 jaar. Simpel en duidelijk ware het niet dat er een reeks aan uitzonderingen gelden waar je naar moet gaan kijken.

Ben je langer dan 15 jaar getrouwd en ga je binnen 10 jaar de AOW gerechtigde leeftijd bereiken dan is de termijn tot AOW leeftijd.

Ben je langer dan 15 jaar getrouwd en geboren op of voor 1-1-1970 en het langer duurt dan 10 jaar voor je de AOW gerechtigde leeftijd bereikt dan is de duur maximaal 10 jaar

De alimentatieverplichting stopt niet voor het jongste kind dat uit het huwelijk van beiden ex-partners is geboren de leeftijd van 12 jaar heeft bereikt.

Kortom de beperking in de duur van de verplichting tot maximaal 5 jaar geldt lang niet altijd.

 

 

 

Cookieverklaring

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in de privacyverklaring.

Back to top