Overslaan en ga direct naar de inhoud

Scheiden van tafel en bed hoe zit dat precies

Scheiden van tafel en bed of een Proef scheiding

Scheiding van tafel en bed wordt door veel toekomstige exen verkeerd begrepen. In mijn praktijk heb ik in de afgelopen 12 jaar diverse keren gehoord dat men al geruime tijd van tafel en bed was gescheiden. Men bedoeld dan dat men al geruime tijd niet meer samenwonend is. Een “echte” scheiding van tafel en bed wordt door de rechtbank bekrachtigd en is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister. De formele scheiding van tafel en bed komt niet of nauwelijks meer voor.  Het is een relikwie uit het verleden met name voor mensen die uit geloofsovertuiging niet willen scheiden. Bij een scheiding van tafel en bed worden er net als bij een definitieve scheiding afspraken gemaakt over alimentatie en verdeling van de bezittingen. Enige verschil is eigenlijk dat het huwelijk niet wordt ontbonden.

Fiscaal ben je ook gescheiden, je bent geen fiscaal partners meer. Dus dat kan ook best wel de nodige gevolgen hebben. Zowel positief als negatief.

In de volksmond is het niet meer samenwonen inmiddels verworden tot scheiding van tafel en bed. Het niet meer samenwonen in de periode voor de formele scheiding kan soms wel helpen om meer grip te hebben op de emoties (met name gespannen sfeer in huis) en daarmee het proces soepeler te laten verlopen. Maar goed formeel is er dan niets geregeld en dat kan wel eens vervelende effecten  hebben. Bijvoorbeeld wanneer het proces tussen beiden toch langer gaat duren omdat de woning door geen van beiden kan worden overgenomen en moeilijk verkoopbaar is. Twee jaar nadat de vertrekkende partij de woning heeft verlaten stopt voor hem/haar de mogelijkheid om de hypotheekrente af te trekken. En wat te denken van de kosten van levensonderhoud? Worden die kosten nog samen gedeeld of wordt er door één van beiden maandelijks een bedrag aan de ander betaalt en is dat dan alimentatie of ……? En wat wanneer in die periode één van beiden zou overlijden?

Kortom wanneer je een periode als proefscheiding overweegt, laat je ook dan goed informeren en maak ook dan goede afspraken over en weer. Meer weten neem dan contact op met mij.     

 

Cookieverklaring

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in de privacyverklaring.

Back to top