Overslaan en ga direct naar de inhoud

Scheiden van een rijkere of armere partner

Scheiden van een veel rijkere of armere partner

Als je een schenking of een erfenis hebt gekregen en het in de gezamenlijke pot stopt, heeft je partner er ook plezier van. Maar van wie is dat geld als jullie uit elkaar gaan? Twee situaties  over de gevolgen bij scheiding en hoe je onduidelijkheid en daarmee onenigheid voorkomt.

Wat als de een meer geld in het huis heeft gestoken dan de ander?

  1. Wat gebeurt er als het geld opgaat aan vakanties?

Een wereldreis maken of een luxe cruise: mensen die een erfenis krijgen, besteden dat geld nog al eens aan reizen die ze anders niet zo snel zouden maken. Fantastische belevenis, ook voor hun partner. Maar die partner staat misschien raar te kijken als ze ooit uit elkaar gaan. De partner die de reis heeft betaald, kan zeggen: ‘Ik heb nog geld tegoed van die cruise naar de Malediven.’ De kans is groot dat de ander inderdaad met dat geld over de brug moet komen, blijkt uit een arrest van de Hoge Raad in 2019.

Een vrouw kreeg drie keer een schenking van €10.000. Ze zette dat geld op de en/of-rekening die ze met haar man had en samen gaven­ ze het uit. Toch had ze, toen ze gingen scheiden, een vordering op de gemeenschap van €30.000. Omdat het geld al op was, kreeg ze dat geld van de overwaarde op het huis. Van de rest van de overwaarde kregen zij en haar ex-man ieder de helft.

Was dit gedoe te voorkomen?

Dat voorkom je door duidelijk te maken dat de vakantie­ een cadeautje is. ‘Bijvoorbeeld door een simpel berichtje te posten op facebook: “dank je wel lieve Nico voor deze geweldige vakantie”

Een schriftelijke overeenkomst opstellen is het beste maar dat voelt wel raar en dat zullen de meeste mensen niet doen. 

Een bewijsbaar bedankje in welke vorm dan ook is echt nodig. De redenering van de Hoge Raad is: als de vrouw het geld overboekte naar de gemeenschappelijke rekening, houdt zij daar recht op. Dus ook als het geld allang op is gegaan aan boodschappen. Zorg dus dat je weet wat er met de erfenis of schenking gebeurt, Meestal is het geld na enige tijd niet meer te traceren. Misschien zijn er eerst aandelen van gekocht en van de opbrengst daarvan een boot. Bij een scheiding is het daardoor moeilijk te bewijzen wat er precies is gebeurd met het geld.  Wanneer je erfenis of schenking krijgt zet dit dan op een rekening die alleen op jouw naam staat. Dan kan je eenvoudiger bewijzen wanneer het geld is opgenomen en is het vervolg van dat geld ook gemakkelijker te traceren.

Maar het is toch op een en/of rekening gezet en we zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Helaas, op een erfenis of een schenking zit meestal een zogenaamde uitsluitingsclausule. Dit betekent dat de erfenis  of schenking alleen toekomt aan degene die dit ontvangt.

Een en/of rekening betekent niet dat het geld dat er op staat gezamenlijk bezit is ieder voor de helft. Een en/of rekening betekent dat beiden recht hebben zonder beperkingen geld van de rekening op te nemen, de bank is niet gehouden om te controleren of het geld datje opneemt van jouw is of van de andere rekeninghouder. Kortom wanneer je “prive geld” op een en/of rekening stort blijft dit geld geheel van jou.

En als het geld op is?

Van een kale kip kun je niet plukken. Als er nog enige overwaarde in een woning zit dan kan je daar nog iets uit halen. Wanneer er echt niets meer is dan blijft er niets anders over dan er een streep onder te zetten of een vordering te houden op de ex-partner. Zo’n schuld kan de ex-partners dan jarenlang bezig houden. 

  1. Wat gebeurt er als je de hypotheek aflost?

Heel wat mensen/stellen hebben de afgelopen jaren geld van hun ouders gekregen om hun huis te verbouwen of de hypotheek af te lossen. Dan kan er iets merkwaardigs gebeuren. Stel dat je samen met je echtgenoot een huis hebt gekocht van drie ton. In de jaren daarna stijgt de waarde van het huis fors. Intussen ontvang je een belastingvrije schenking van je ouders waarmee je de hypotheek extra aflost. Na de scheiding verkopen jullie het huis voor 5 ton. Als je jouw schenking vóór 2012 gebruikte om de hypotheek af te lossen, krijg je je inleg terug. Plus de helft van de overwaarde – de andere helft gaat naar je partner. Maar als je die schenking in 2012 of later gebruikte om de hypotheek af te lossen, geldt er wettelijk een andere berekening.

Het uitgangspunt is de waarde van het huis op het moment dat de hypotheek werd afgesloten. Dat was drie ton en je hebt er bijvoorbeeld € 30.000 schenking in gestopt, dus 10%. Dan heb je bij scheiding recht op 10% van de verkoopprijs van het huis, dus krijg je € 50.000 ( de schenking is bijna verdubbeld). En natuurlijk krijg je ook de helft van de overwaarde. Als een huis in waarde is gedaald krijg je minder terug!!

Hoe voorkom je discussie en onrechtvaardigheidsgevoel?

Als een van de twee de hypotheek extra aflost terwijl het huis al in waarde is gestegen, kan de verdeling bij scheiding oneerlijk uitpakken. Leg vast dat degene die aflost, straks die aflossing nominaal terugkrijgt. Ook als je de erfenis of schenking gebruikt voor een verbouwing, is het verstandig afspraken op papier te zetten. Het is dan echter bijzonder lastig om vast te stellen wat die verbouwing bijdraagt aan de waardeontwikkeling van het huis.

Cookieverklaring

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in de privacyverklaring.

Back to top