Overslaan en ga direct naar de inhoud

Woning onverdeeld laten, kan dat?

Woning onverdeeld na scheiding? Dit gaat in de belastingaangifte vaak fout.

 

Volgens de belastingdienst wordt ongeveer 50% van de aangiftes in het jaar van scheiden niet correct ingevuld. Gevolg is dat je geruime tijd (meer dan een 1 jaar) na de scheiding nog eens wordt geconfronteerd met financiële tegenvallers. Een tegenvaller die je eigenlijk nog weer met elkaar zou moeten oplossen. De meeste fouten worden gemaakt bij de eigen woning.

Harrie en Maaike zijn gehuwd en samen (50 : 50) eigenaar van een woning. Ze hebben besloten te gaan scheiden. Harrie is al in 2020 in een huurwoning getrokken. Het inkomen van Maaike is onvoldoende om de woning te kunnen overnemen. Harrie en Maaike willen dat de kinderen in hun vertrouwde omgeving blijven en daarom spreken ze af dat Maaike nog 3 jaar in de woning kan blijven. Nu ze dubbele woonlasten hebben en een gelijkwaardig inkomen spreken ze af dat ieder z’n eigen woonlasten gaat betalen. Zo is het vastgelegd in het convenant. Per eind 2020 is een echtscheidingsverzoek ingediend en daarmee is het fiscaal partnerschap beëindigd.

Wat gaat er in deze situatie nu vaak mis in de belastingaangifte?

Harrie en Maaike zijn overeengekomen dat Maaike alle hypotheeklasten zal voldoen. En dus in aangifte inkomstenbelasting telt zij het volledige eigen woningforfait bij haar inkomen en trekt de volledige hypotheekrente af. En daar gaat het nu juist mis. Voor de belastingdienst geldt namelijk dat ieder 50% eigenaar is van de woning, ieder 50% eigenaar is van de hypotheekschuld en dat een ieder dus 50% van het eigen woningforfait voor z’n rekening dient te nemen en 50% van de hypotheekrente. Dus Maaike trekt teveel hypotheekrente af. Vaak zie ik dat dit pas enkele jaren na de scheiding wordt vastgesteld door de belastingdienst en dat er dan over enkele jaren een naheffing volgt. En hoe dan ?????

Soms hoor ik wel eens de oplossing dat nu Maaike het aandeel van Harrie in de hypotheekrente betaalt dit kan worden gezien als partneralimentatie en dat Maaike dus toch kan aftrekken. En dat het dan dus bij Harrie belast is. Tja ook dat gaat meestal niet door. In dezen ook niet omdat beiden een nagenoeg gelijk inkomen en er over en weer is afgezien van partneralimentatie. Dan is het opvoeren van partneralimentatie dus ook geen optie voor Maaike en Harrie.

Is er dan geen oplossing? Zeker wel doch dat is maatwerk en vooral een goede redactie van het convenant. 

Cookieverklaring

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in de privacyverklaring.

Back to top